- Bygningselementer,Limtre,Massivtre,Om tre,Treteknikk
- No comments
Massivtreelementer gir nye muligheter for tre som byggemateriale. Bruk av massivtre har økt kraftig, og det er stor interesse for det både i Europa og ellers i verden.
Det finnes flere typer massivtreelementer. Den som har fått størst utbredelse er bygget opp av krysslagte lameller, og kalles CLT (Cross Laminated Timber) på engelsk. Jeg vil konsentrere meg om den typen her. Elementene bygges typisk opp av 3 til 9 lag lameller av gran eller furu med tykkelse fra 20 til 45 mm, og kan være opptil 3,5 x 18 meter.
Produksjonen av massivtre startet på midten av 1990-tallet, og blant pionerene var Merk i Tyskland, Hr. Karl Moser og KLH i Østerrike, Hr. Wolfgang Weirer. I løpet av de senere årene har de fått følge av flere produsenter som har bygget opp stor kapasitet, særlig i Tyskland og Østerrike. I 2013 var den totale produksjonen i Europa anslagsvis 450.000 – 500.000 m3. I Skandinavia er det begrenset produksjon, og en stor del av massivtreelementene som brukes her blir importert fra Østerrike. Det er ikke positivt for miljøregnskapet.
I utgangspunktet er massivtre et bærekraftig byggemateriale, og har unike tekniske og estetiske egenskaper. Den relativt store massen er gunstig for lydisolasjon. Tre har lav varmeledningsevne og tar opp og avgir fuktighet. Disse egenskapene gir et gunstig inneklima og lave energikostnader. Materialet er dimensjonsstabilt, og har meget gode statiske egenskaper. Sammenlignet med andre konstruksjonsmaterialer har det høy styrke i forhold til vekten. En annen fordel med å bruke prefabrikerte massivtreelementer er at byggetiden kan reduseres betydelig.
Elementene anvendes som bærende vegg- og takelementer. De egner seg både til å bygge småhus, og til større bygninger, for eksempel næringsbygg og boligblokker. Det er i fler-etasjes bygninger elementenes egenskaper virkelig kommer til sin rett, og det bygges stadig høyere. For tiden hevder Forté Tower i Melbourne, Australia, å være verdens høyeste, moderne trehus med 11 etasjer. De høyeste trebygningene jeg kjenner til i Norden er på 8 etasjer. Det er boligblokker i Sundbyberg i Sverige, og de nye studentboligene på Ås i Norge.
Disse høyderekordene er imponerende nok, tatt i betraktning at trehus med mer enn tre etasjer nærmest var utenkelig for få år siden, men de kommer ikke til å bli stående lenge. I april starter byggingen av det som skal bli verdens høyeste trehus i Bergen. Bygningen er døpt Treet, og blir et høyhus på 14 etasjer med 62 leiligheter http://www.treetsameie.no/ . Så får vi se hvor lenge den rekorden blir stående..
Tre er det eneste fornybare byggematerialet vi har. Når du velger tre fra bærekraftig skogbruk hjelper du planeten vår å takle klimautfordringene. I tillegg får du vakre og naturlige produkter. Og når du ikke trenger dem lenger, gir du dem ganske enkelt tilbake til naturens kretsløp. Derfor er tre simpelthen genialt!